Εκθέσεις του 2021 σχετικά με τον φιλελληνισμό

 

            Η έκθεση Memorial, στην οποία κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερθεί στις τελευταίες μας αναρτήσεις [με κίνδυνο να καταντήσουμε κουραστικοί…] είναι η τελευταία [και δη σχεδόν “εκπρόθεσμη”] έκθεση που αναφέρεται στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και ειδικότερα στο φιλελληνικό κίνημα.

            Κατά τη διάρκεια του 2021 έλαβαν χώρα πολλές άλλες εκθέσεις, με σημαντικότερη όλων, κατά τη γνώμη μου, αυτήν με τίτλο “1821 Πριν και Μετά”, που οργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με άλλους φορείς, με επιμέλεια του Τάσου Σακελλαρόπουλου και της αγαπημένης μου Μαρίας Δημητριάδη. Όσοι θέλουν, μπορούν να αναζητήσουν και να βρούν, μέσω διαδικτύου, ακόμα και τώρα, καθυστερημένα, πλούσιο σχετικό υλικό, π.χ. εδώ:  

https://www.benaki.org/index.php?option=com_events&view=event&id=104529&lang=el

            Το Μουσείο Μπενάκη, όμως, διοργάνωσε και μια άλλη έκθεση, στο “κεντρικό” του κτίριο (“Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού”), με τον τίτλο “Το ’21 των Συλλεκτών”, η οποία περιελάμβανε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “περισσότερα από 300 αντικείμενα  συνδεόμενα με την Επανάσταση του 1821 και με το κίνημα του  Φιλελληνισμού στην Ευρώπη και την Αμερική”. Ήταν και αυτή εξαιρετική! Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση βλ. εδώ:

https://www.benaki.org/index.php?option=com_events&view=event&id=109629&lang=el.

            Μια άλλη έκθεση που κατά την γνώμη μου δεν έτυχε της προβολής που θα έπρεπε ήταν αυτή που έλαβε χώρα στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη από τις 25.5.2021 μέχρι τις 12.12.2021, με τίτλο “Γενναίοι και Ελεύθεροι – Αμερικανικός Φιλελληνισμός”. Και γι’ αυτή την πολύ σημαντική έκθεση όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει και να βρει πολλά στοιχεία στο διαδίκτυο, π.χ. εδώ: https://www.culturenow.gr/gennaioi-kai-eleytheroi-ekthesi-sti-gennadeio-vivliothiki/. Στην έκθεση αυτή θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενη [ενδεχομένως δε στην ακριβώς επόμενη…] ανάρτησή μας.

            Τέλος [;], ένα γεγονός που “σφράγισε” τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και έχει άμεση σχέση με τον φιλελληνισμό, είναι, φυσικά, το άνοιγμα του εξειδικευμένου “Μουσείου Φιλελληνισμού”, το οποίο σας προτρέπω να επισκεφθείτε. Όχι μόνο διαδικτυακά [https://phmus.org/], αλλά με φυσικό τρόπο. Ασφαλώς θα εντυπωσιαστείτε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο φιλέλληνας ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά

Έργα από την έκθεση “Memorial” για τους φιλέλληνες (1ο μέρος)