Ήταν ο αγνός ιδεαλισμός κίνητρο όλων των φιλελλήνων;

            Στην ιστοσελίδα της “Εταιρείας για τον Φιλελληνισμό και τον Ελληνισμό”, για την οποία και σε άλλες αναρτήσεις μας, στο παρελθόν, έχουμε κάνει αναφορά, διαβάζουμε ότι «Η ΕΕΦ έχει καταγράψει συνολικά 1500 σημαντικούς Φιλέλληνες, τους οποίους παραθέτει με σύντομα βιογραφικά […] Η έρευνα και η μελέτη όλων αυτών των ανθρώπων που προσέφεραν σημαντικό έργο στην Ελλάδα και τον δυτικό πολιτισμό θα συνεχισθεί έως ότου τιμηθούν όλοι οι Φιλέλληνες. Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΕΦ θα αξιολογήσει σχόλια, προτάσεις και συμπληρωματικά στοιχεία, από κάθε ενδιαφερόμενο» και [σε άλλο σημείο] ότι «Η ΕΕΦ μνημονεύει και τιμά στο Μουσείο Φιλελληνισμού 1600 περίπου εμβληματικούς Φιλέλληνες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και συχνά ακόμη και την ζωή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδος».  Μάλιστα αυτά τα 1600 ονόματα πρόκειται να χαραχθούν στο “Μνημείο Φιλελλήνων” που προγραμματίζεται να στηθεί έξω από το Πολεμικό Μουσείο.

            Και αναρωτιέμαι: Ήταν, άραγε, το κίνητρο όλων αυτών που ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τον αγώνα των Ελλήνων, απλώς και μόνον αγνός ιδεαλισμός ή πολλοί απ’ αυτούς κινούνταν από άλλα κίνητρα, λιγότερο “ευγενή” π.χ. συμφέρον, τυχοδιωκτισμό κ.λπ; Το ερώτημα είναι ρητορικό…

             Ας μου επιτραπεί να παραθέσω στη συνέχεια εκτενές απόσπασμα από τον 5ο και τελευταίο τόμο του μνημειώδους έργου του [εν πολλοίς “αιρετικού”] Κυριάκου Σιμόπουλου «Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του’21». Αναφέρεται σε όσους ήρθαν στην Ελλάδα κατά την τελευταία περίοδο του Αγώνα.

 











 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο φιλέλληνας ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά

Εκθέσεις του 2021 σχετικά με τον φιλελληνισμό

Έργα από την έκθεση “Memorial” για τους φιλέλληνες (1ο μέρος)